Makrónky
Recept:
Cesto talianska metóda:
75g vaječné bielka - izbová teplota
200g kryštál. cukor
50g voda
200g práškový cukor
75g vaječné bielka - izbová teplota
Postup: Vodu s cukrom dáme variť a za občasného miešania si urobíme rozvar na 114°C, dovaríme ho na 118-119°C. Kým rozvar dosiahne 114°C, dáme šľahať bielka na najvyššom stupni. Po dovarení rozvaru ho prilievame do bielkového snehu. Šľadáme do vychladnutia snehovej masy - cca 6 min.
Mandľovú múku s práškovým cukrom si preosejeme 3x a následne zmiešame s tekutými bielkami (75g) - masa je pomerne pevná a pripomína linecké cesto. Následne primiešame po častiach už vyšľahaný bielkový sneh. Masa nám musí mierne stekať zo stierky dole - ,,píšeme,, s ňou. Takto pripravenú makaronáž necháme postáť cca 10min. Potom na špeciálnu podložku na makrónky alebo na papier na pečenie drezírujeme makrónky (používame špičku hladkú pr. 9,10 alebo 11mm). Po nadrezírovaní celého plechu ním pár krát buchneme o povrch stola, aby sa makrónky rovnomerne ,,rozliali,,. Necháme ich 30-60min obschnúť (keď sa ich dotkneme nemôže sa nám cesto lepiť na prst), následne pečieme v rúre pri cca 150 stupňoch 14min (Teplotu, ventilátor a ohrev si treba odsledovať - každá rúra pečie inak). Po upečení makrónky necháme vychladnúť na plechu. Po vychladení je makrónka pripravená na plnenie.
Krém:
25g maslo
Postup: Smotanu si zohrejeme do bodu varu a nalejeme na čokoládu. Necháme rozpustiť. Premixujeme ponorným mixérom. Pridáme maslo a opäť premixujeme. Zakryjeme ju potravinovou fóliu a necháme postáť kým nestuhne.
Recept na francúzsku metódu od Adriany Polákovej: