Makrónky

Recept:

Cesto talianska metóda:

75g vaječné bielka - izbová teplota

200g kryštál. cukor

50g voda

 

200g mandľová múka

200g práškový cukor

75g vaječné bielka - izbová teplota

Postup: Vodu s cukrom dáme variť a za občasného miešania si urobíme rozvar na 114°C, dovaríme ho na 118-119°C. Kým rozvar dosiahne 114°C, dáme šľahať bielka na najvyššom stupni. Po dovarení rozvaru ho prilievame do bielkového snehu. Šľadáme do vychladnutia snehovej masy - cca 6 min. 

Mandľovú múku s práškovým cukrom si preosejeme 3x a následne zmiešame s tekutými bielkami (75g) - masa je pomerne pevná a pripomína linecké cesto. Následne primiešame po častiach už vyšľahaný bielkový sneh. Masa nám musí mierne stekať zo stierky dole - ,,píšeme,, s ňou. Takto pripravenú makaronáž necháme postáť cca 10min. Potom na špeciálnu podložku na makrónky alebo na papier na pečenie drezírujeme makrónky (používame špičku hladkú pr. 9,10 alebo 11mm). Po nadrezírovaní celého plechu ním pár krát buchneme o povrch stola, aby sa makrónky rovnomerne ,,rozliali,,. Necháme ich 30-60min obschnúť (keď sa ich dotkneme nemôže sa nám cesto lepiť na prst), následne pečieme v rúre pri cca 150 stupňoch 14min (Teplotu, ventilátor a ohrev si treba odsledovať - každá rúra pečie inak). Po upečení makrónky necháme vychladnúť na plechu. Po vychladení je makrónka pripravená na plnenie. 

Krém:

100g tmavá čokoláda Arriba

100g smotana 

25g maslo

 Postup: Smotanu si zohrejeme do bodu varu a nalejeme na čokoládu. Necháme rozpustiť. Premixujeme ponorným mixérom. Pridáme maslo a opäť premixujeme. Zakryjeme ju potravinovou fóliu a necháme postáť kým nestuhne. 

 

 Recept na francúzsku metódu od Adriany Polákovej:

50 g bielkov
75 g krystal.cukru
125 g mandlovo-cukrovej "múky "
 
Ja si vždy presitkujem 100 g mandlovej múky a 100 g práškového cukru. Potom múku a cukor zmiešam a ešte 2 x presitkujem. A potom si až navážim 125 g a to primiešavam do snehu.
 
Zopár postrehov:
Sneh musí byť tuhý ale nie pevný až "tvrdý " potom sa zle vymieša cesto.
Primiešavam na 3x vždy do kruhu, až potom začínam cesto stierať. (Viď live)
Cesto je hotové keď tzv.pise. pekne steká z cukrar.spachtličky a pomaly sa vrstvy stracajú. Toto neviem či som jasne popísala, pozri live.
Skúšala som aj rôzne múky, tu som použila mandľovú múku od www.yummy.sk kde nájdete aj cukrar.vrecka a farbivá na macronky.
Čím dlhšie ich necháte sušiť tým väčšia nožička narastie.
Každá rúra je iná. Toto je len a len na pokus/omyl.
Mne zafungovalo 140°C, ventilátor, 18 min. Pozor! Nemusí to platiť na vašu rúru.
 
Plnila som ganache:
Citrónový Krém som dala ten na okamžitú konzumáciu : mascarpone + citron.stava + cukor a do stredu som dala domáci pomarančový džem.
Snáď som na nič nezabudla ????
Jo a ak chcete kakaove dáte 115 g zmesi (muka cukor) a 10 g kakaa
 

DSC_6082