Dokonalá vianočka
Dokonalá vianočka | |||||||
Suroviny:
|
Váha g
|
||||||
Originál Baker – zmes na maslové pečivo | 310 | ||||||
Vaječná melanž (2x vajce - 1 do cesta, 1 na mašľovanie) | 60 | ||||||
Maslo | 40 | ||||||
Droždie | 10 | ||||||
Voda (20 °C) | 90 | ||||||
Postup:
1. - 4. Naváženie surovín, miesenie cesta: Všetky suroviny (okrem vajíčka na potieranie), navážime do misy, v ktorej ich budeme miesiť. Suroviny miesime v kuchynskom robote, hnetacím hákom na nízkom stupni - cca 10-15 minút, pokiaľ nie je cesto hladké. Cesto je možné miesiť aj ručne.
5. - 7. Pletenie vianočky Vymiesené cesto prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme ho odpočívať 20min. Následne cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti, z ktorých vytvarujeme guľôčky. Guličky necháme 10min. prikryté odpočívať. Následne z nich ručne vytvarujeme 20-30cm šúľky, ktoré sú na oboch koncoch zúžené. Zapletieme vianočku zo 4 šúľkov. Konce zoštipneme prstami, aby sa vianočka pri kysnutí neroztvárala.
8. - 9. Kysnutie cesta Vianočku položíme na vymastený plech a zľahka prikryjeme potravinárskou fóliou, aby cesto neobschlo. Cesto necháme nakysnúť. Správne nakysnutá vianočka zväčší svoj objem dvojnásobne. Nakysnutú vianočku jemne potrieme rozmiešaným vajíčkom - mašľujeme. (Vianočku môžeme podľa chuti posýpať mandľami alebo dekoračným cukrom.) TIP: Správne nakysnuté cesto po stlačení povrchu prstami jemne pruží a vráti sa do pôvodného stavu. Pečenie Plech s vianočkou vložíme do spodnej časti už vopred vyhriatej rúry. Pečieme do zlatista, pri teplote 200°C (podľa rúry) na hodnote horný-dolný ohrev 25-30min. V polovici pečenia, pootvoríme dvierka na rúre, aby nám unikla prebytočná para. Po upečení vyberieme vianočku z rúry, preložíme na mriežku a necháme ju vychladnúť. |
|||||||
|
|||||||