Bezlepkový chlebík
Bezlepkový chlebík
Suroviny:
|
||||||
235g | Sonfit Original Gluten free – zmes na bezlepkový chlieb | |||||
11g | Droždie | |||||
204g | Voda (20°C) | |||||
1 ks | Ošatka na cheba (oválna, alebo okrúhla) |
Postup:
1. - 4. Naváženie surovín, miesenie cesta:
Do misy, v ktorej budeme miesiť navážime vodu a droždie. Premiešame metličkou, aby sa droždie vo vode rozpustilo a pridáme zmes. Suroviny miesime v kuchynskom robote, lopatkou na nízkom stupni – 4 minúty, na rýchlom stupni tiež 4 minúty, pokiaľ nie je cesto hladké. Cesto je možné miesiť aj ručne.
TIP: Pri spracovaní cesta je vždy dôležitá jeho teplota. Malo by byť príjemne teplé na dotyk ( 26-28°C).
5. - 7. Tvarovanie cesta
Vymiesené cesto ihneď spracujeme, neodpočíva, pretože by sa s ním ťažko pracovalo. Tvarujeme do bochníka, prípadne do oválneho tvaru (podľa ošatky). Ošatku poprášime bezlepkovou múkou, vložíme do nej cesto, opäť mierne poprášime a prikryjeme potravinárskou fóliou. Takto cesto kysne cca 35minút, čím svoj objem zdvojnásobí. Pozor – cesto môže rýchlo prekysnúť, musíme ho sledovať.
TIP: Na spracovanie cesta a vysypanie ošatky odporúčame použiť bezlepkovú múku (ryžová), prípadne inú bezlepkovú múku (škrob).
8. - 9. Kysnutie cesta
Cesto kysne v ošatke cca 35minút, čím svoj objem zdvojnásobí. Pozor – cesto môže rýchlo prekysnúť, musíme ho sledovať. Po nakysnutí cesto opäť poprášime bezlepkovou múkou a opatrne vyklopíme na plech.
TIP: Správne nakysnuté cesto po stlačení povrchu prstami jemne pruží a vráti sa do pôvodného stavu.
TIP: Povrch cesta môžeme pred pečením narezať nožom.
TIP: Ak cesto po vyklopení z ošatky stratí svoj objem, je prekysnuté – musíme skrátiť čas kysnutia, prípadne použiť chladnejšiu vodu.
10. Pečenie
Rúru predhrejeme na 250°C a na dno vložíme prázdny plech. Plech s cestom vložíme do
spodnej časti už vopred vyhriatej rúry a do spodného plechu vylejeme 1dl vody, vďaka čomu sa nám bude
vytvárať para. Rúru ihneď zatvoríme.
Pečieme pri cca 200°C (podľa rúry) na hodnote horný-dolný ohrev cca 40min. Zhruba v polovici pečenia párkrát pootvoríme dierka na rúre, aby nám unikla prebytočná para. |
|
Správne upečený chlieb by mal mať pri dotyku pevnú kôrku. Po upečení ho preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. |
|