Podrobný popis
Mandle nesmú chýbať v žiadnej domácnosti. A teraz nehovoríme iba o pečení. Povedzme si pravdu, koľko krát ich chrúmeš večer pred TV?
Mandle obsahujú 22% sacharidov, 21% bielkovín, 50% tukov a 4% vody.
Mandľa je nutrične hustá potravina, ktorá poskytuje
bohatý zdroj (20% alebo viac dennej hodnoty, DV) vitamínov B riboflavínu a niacínu, vitamínu E a základných minerálov vápnik, meď, železo, horčík, mangán, fosfor a zinok.
Mandle sú miernym zdrojom (10–19% DV) vitamínov B tiamínu, vitamínu B6 a folátu, cholínu a nevyhnutnej minerálnej látky draslíka.
Obsahujú tiež značnú vlákninu, mononenasýtené tuky, kyselinu olejovú a polynenasýtené tuky, kyselinu linolovú.
Mandle, typické pre orechy a semená, sú zdrojom fytosterolov, ako je beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol, sitostanol a kampestanol.
Americké ministerstvo poľnohospodárstva zaraďuje mandle, ako dobrý zdroj bielkovín, medzi odporúčané zdravé potraviny.
Recenzia klinického výskumu z roku 2016 naznačila, že pravidelná konzumácia mandlí môže znížiť riziko srdcových chorôb znížením hladiny LDL cholesterolu v krvi.
(DV = daily value= odporúčaná denná dávka)
Ľudia náchylní na srdcové ochorenia by mali zjesť aspoň 60 g mandlí týždenne. Sú totiž bohaté na fosfor, draslík a železo.
Dodatočné parametre
Kategória: | Orechy |
---|---|
Hmotnosť: | 0.5 kg |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať hodnotenie. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.